Full Moon

Dan and I stood in an old cobblestoned square with a couple beers we’d bought off a roaming Pakistani man. A group of older tourists were chatting with us and we were all chuckling guiltily over a joke with allusions to rape.

“Should we be laughing at that?” said one of the older women in the group in a red dress. Before anyone could answer we heard a man yelling on the other side of the square. We all turned to watch. It was a young and dirty man. He was running around the square, looking up at the lights and screaming at them in Spanish. There wasn’t anything special about the old lights, they matched the old cobblestones and old cathedral. One of the tourist, a small bald man with studious looking glasses and a sexually ambiguous scarf, asked “What is he saying?”

“He is mad at the lights.” Dan said flatly.

“His girlfriend doesn’t seem happy.” Said the plump woman holding the bald man’s arm.

We turned to see a young woman standing at the mouth of an alley watching the man run around the square yelling at the lights. A woman in an unknown window yelled something and threw a mound of water onto the yelling man. This enraged him even further. We all drank our beers and watched. He began hollering up at the wall of dark windows and began saying many things in Spanish of which I only understood “Puta”. Someone grabbed my shoulder. I turned to look at the girl from the alley.

“It is because of the full moon.” She said.

“What?”

She pointed up at the moon which was in fact full, then at her enraged partner.

“It is because of the full moon.”

“Oh.” I told her. She smiled and went back to the alley.

The man seemed to be tuckering out. Dan and I said our goodbyes to the group of nameless tourists and watched them get in a taxi. The angry boy was out of breath, he kicked a wall drunkenly and almost fell over. He glared up at the lights.

“I’m empty.” Said Dan, shaking his can at me.

“Me too.” I told him.

“Should we go find more.”

“Yeah why not.”

As we left the square I turned and watched the boy stand under the old light, defeated. His girlfriend came out from the alley and held him in her arms. She kissed the side of his head and he began crying. Dan and I rounded a corner and they were gone.

***RUSSIAN TRANSLATION IN COMMENTS BELOW***

One comment

  1. Полная луна

    Мы с Дэном стояли на старой вымощенной площади с парой банок пива, купленных у бродячего пакистанца. Группа туристов постарше болтали с нами, и мы все виновато хихикали над шуткой с пошлыми намеками.

    «Разве можно над таким смеяться?» – сказала одна женщина из группы, та что была в красном платье. Прежде чем кто-либо успел ответить, мы услышали крик человека на другой стороне площади. Все разом оглянулись. Это был молодой человек, весь измазанный в грязи. Он бегал вокруг площади, глядя на фонари, и ругался на них по-испански. В старых фонарях не было совершенно ничего особенного, они сочетались с такой же старой вымощенной площадью и старым собором. Один из туристов, невысокий лысый мужчина в очках, говорящих о его любви к науке, и шарфе, вызывающем сомнения по поводу его сексуальной ориентации, спросил: «Что он говорит?».

    «Злится на фонари», – безучастно ответил Дэн.

    «Кажется его девушка недовольна», – заметила полная женщина, держащая под руку лысого мужчину.

    Мы обернулись и увидели молодую девушку, которая стояла на углу аллеи и наблюдала за тем, как мужчина бегал вокруг площади и орал на фонари. Из какого-то окна высунулась женщина. Она выругалась и плеснула водой в кричащего мужчину. Это лишь больше его разозлило. Мы все пили пиво и наблюдали. Он начал орать на стену с темными окнами. Он много чего еще говорил по-испански, из чего я понял лишь одно слово “Puta” (“проститутка”). Вдруг кто-то тронул меня за плечо. Я оглянулся и увидел ту самую девушку с аллеи.

    Это все из-за полной луны»,- сказала она.

    «Что?»

    Она указала на луну, которая и правда оказалось полной, а затем снова на своего разъяренного избранника.

    «Это из-за полной луны»

    «Ммм»,- ответил я. Она улыбнулась и пошла назад к аллее.

    Казалось, что мужчина уже измотан. Дэн и я попрощались с группой безымянных туристов, поймавших такси. У разгневанного парня уже окончательно сбилось дыхание, он, как пьяный, пнул стену, чуть было не упал, но все не отрывал взгляда от фонарей.

    «Я допил»,- сказал Дэн, тряхнув пустую банку пива.

    «Я тоже»,- ответил я.

    «Еще по одной?»

    «Почему бы и нет?»

    Уходя с площади, я обернулся и увидел того парня, сраженного, стоявшего под старым фонарем. Девушка вышла с аллеи и обняла его. Она поцеловала его в голову, и он заплакал. Мы с Дэном завернули за угол и больше их не было видно.

    Translation by Victoria Dubrovina

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s